Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/9/1/svartagrind.se/httpd.www/istid/wp-includes/post-template.php on line 284

Paljettyg och symaskinsnålar

Att sy i vissa paljetter kan vara en mardröm. Efter en liten stund har nålen blivit helt kladdig och det är bara att byta den. Nålarna går
Åt i en rasande takt. Dessutom håller man på att få en rejäl härdsmälta och kasta allt i väggen.

Vissa paljettyger har lim på baksidan av paljetterna.  Det är detta som begar igen nålarna (”bega”är skånska för täppa till eller kladdigt tilltäppt)

Det finns en lösning! Det är silicon. Och nålen håller sig fin och kladdfri. Det är så lite som kommer på tråden så vad jag sett påverkar det inte tyget. Inga fläckar eller annat.

image
Vissa paljettyger har limmade paljetter
image
Nålen blir helt obrukbar efter bara en liten stund. Nålen går inte att använda
image
En påsklämma har fått sina rillor utkastade för att ge plats åt en bit fleece indränkt med silikon. tråden ska alltså glida igenom remsan och smörja tråden. Nålen blir inte kladdig och den glider lätt igenom tygets paljetter. Se till bara så inte trådspänningen blir påverkad. Här är den fäst med lite häftmassa ovanpå maskinen.
image
Detta är vad jag dränker fleece remsan med. Ett stift som man tar på dörrlister i bilen så de håller sig mjuka och fina. Innehållet är flytande.
image
På min industrimaskin har jag en liten ask men ett hål. I vardera sidan är det ett litet hål där tråden löper. Den sitter uppe på.
Inget kladd på nålen här heller.

Tricket är mycket användbart när du ska sy på kardborreband som har lim på baksidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *