Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/9/1/svartagrind.se/httpd.www/istid/wp-includes/post-template.php on line 284

Om slipning för hård och mjuk is

Skåldjup är det man ser som en fördjupning mellan de två eggar som faktiskt en konståkningsskena har. Denna kan ha olika djup. Detta djup kan få skridskorna att bete sig olika på olika isar.
Det finns snabba isar som har en temperatur på ca -5 till -8 grader detta är en hård is. Här krävs det att skenan har vassa kanter och det får man med ett lågt mm djup. 11mm tex är ett vanligt skåldjup. Passar fint till vår hårda is i Höör.

När det ska åka i Tyringe som är en mjuk is märks det en skillnad. Det blir lite segt att åka. Man kan bli trött snabbt och det känns trögt. Det som händer är att den 11mm djupa skålen gärna vill gräva sig ner. På en mjuk is är det bättre med ett högre skåldjupstal än 11mm.

En konståkare har normal ett skåldjup mellan 11mm och 16mm. Det finns konståkare som har så mycket som 19mm. En hockeymålvakt kan ha 25mm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *